HTML

Az van

hogy megpróbálom. Reakciók, vélemények, főleg magamnak. Közben http://amtitkosvergodese.tumblr.com/

Friss topikok

  • Adrian Mole: @Willyfog67: Köszönöm a méltatást odaát! Igen, a lőszerjuttatásnak ráadásul vannak előzményei, ko... (2013.04.09. 13:26) Kormorán
  • Adrian Mole: Nohát, mennyi kedves komment! Köszönöm! Mivel távollétemben alaposan körbe is lett járva a téma, c... (2012.07.26. 21:49) MÁV: WTF?
  • Adrian Mole: @tisztakéz: dátum? (2012.04.15. 15:28) A Köztársaság elnöke
  • Adrian Mole: Na, mit mondtam: www.mno.hu/portal/705954 (2010.04.08. 21:37) Lista
  • vagyok, aki vagyok...: énegyelőre inkább pozitív dolgokkal találkozom, csak éppen nagyon kevéssel. mintha nem is nagyon l... (2010.02.28. 09:52) Hibás LMP mém FAQ

Linkblog

Kormorán

2013.04.06. 15:17 Adrian Mole

Két, témába vágó olvasnivaló is született mostanában, meg egy csomó, hiszen a halászatról szóló törvény tervezete kapcsán erről a madárról is sokat írtak a horgász-halász ellentéten kívül.

Az egyik cikk a Pelsológia blogról származik, fajjal kapcsolatos összefoglalónak érdemes elolvasni.

A másik az index (és néhány egyéb sajtótermék) híre volt.

Amiért írok, mert a tumblren is felbukkant a téma az utóbbi hír alapján, és talán megér egy kicsit bővebb magyarázatot.

Elsőnek érdemes belepillantani a 13/2001 KöM rendeletbe, itt minden technikai kérdés megtalálható, de a lényeget ki is fejtem.

4. § (1) Az 1–2. számú mellékletben nem szereplő, az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok körét a 7. és a 8. számú melléklet tartalmazza.

(...)

(3) A 8. számú mellékletben szereplő állatfajok pénzben kifejezett értéke egyedenként 25 000 Ft. [ide tartozik a kormorán is - szerk]

(4) Az (l) bekezdés szerinti fajokra – a (6) bekezdésben foglalt kivétellel – a Tvt. 42–44. §-ának, 80. §-ának, továbbá a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló külön jogszabály, valamint a természetvédelmi bírság kiszabásával kapcsolatos szabályokról szóló külön jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

(...)

 

4/A. § (1) Közegészségügyi okból, továbbá a légiközlekedés biztonsága, valamint az okszerű mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében – amennyiben természetvédelmi érdeket nem sért – a bütykös hattyú (Cygnus olor), a házi veréb (Passer domesticus), a kárókatona (Phalacrocorax carbo), a sárgalábú sirály (Larus michahellis), a sztyeppi sirály (Larus cachinnans), a seregély (Sturnus vulgaris) és a hörcsög (Cricetus cricetus) riasztása, elejtése, gyérítése, állományának szabályozása engedélyezhető.

(2) Az (1) bekezdés szerinti fajok egyedei tekintetében a riasztás a védett természeti területeken kívül július 1. és február 28. között, a repülőtereken és biztonsági övezetükben pedig egész évben engedély nélkül végezhető.

(3) A kárókatona (Phalacrocorax carbo) gyérítését engedély nélkül végezheti a külön jogszabályok alapján kijelölt vadászatra jogosult, valamint a halászati őr a halállományokban keletkezett károk mérséklése érdekében, amennyiben tevékenységét:

a) az ingatlan tulajdonosával, illetve jogszerű használójával megállapodást kötve,

b) védett természeti területen, illetve különleges madárvédelmi területen kívül,

c) szeptember 1. és január 31. között,

d) a vadászat rendje megsértésének nem minősülő, valamint nem tiltott vadászati eszközökkel és módszerrel, valamint

e) az okszerű vadgazdálkodás akadályozása nélkül

végzi.

(4) A kárókatona (Phalacrocorax carbo) gyérítése során ólomsörét használata tilos.

(...)

(6) A vadászatra jogosult, valamint a (3) bekezdés szerinti halászati őr és az (5) bekezdés szerinti hegyőr, valamint mezőőr a (3) és az (5) bekezdés szerinti gyérítést végző személyekről (a vadászjegyük számának feltüntetésével), a gyérítések helyéről, idejéről, módjáról, valamint az elejtett madarak számáról a tárgyidőszakot követően, február 28-ig köteles jelentést küldeni az illetékes természetvédelmi hatóságnak.

Látható, hogy a kormoránra nem a természetvédelmi törvény vonatkozik, hanem csupaszon ez a rendelet, tehát nem védett fajról beszélünk. A kérdéses 8. melléklet többek között az EU Madárvédelmi Irányelvében (Birds Directive - BD) felsorolt Európában természetes módon honos és elterjedt fajokat sorolja fel. Az EU természetvédelmi elvei, illetve a BD értelmében ezen fajok populációit, mint az EU természetes faunáját meg kell őrizni. A BD ehhez külön eszközöket nem ad, a mikénteket a tagállamokra bízza. Fent látható, hogy a hazai természetvédelmi igazgatás milyen választ ad erre a kérdésre (a 90-es évektől nem védett a faj). Felmerülhet, hogy miért a természetvédelem foglalkozik a fajjal, miért nem a vadászat, hiszen a BD tartalmaz vadászható fajokat is, fenntartható módon ezeket az élőlényeket lehet hasznosítani, és erre a BD lehetőséget ad. Nos, a kárókatona volt valaha vadászható faj Magyarországon. A vadászok viszont letolták magukról, mert nem vonzó vadászzsákmány, vadászata az értékesebb réce és lúdvadászatok lehetőségét zavarja, valamint mint minden vadászható faj esetén, a vadászok kártérítéssel tartoznának az általa okozott károkért.

A fenti jogszabály a halasok kezébe adja a lehetőséget, a fenti szabályok betartásával nekik kell megoldani a riasztást, gyérítést. Eközben a vadászokkal illik kooperálni. Ez nem mindig egyszerű, a vadászok a fő gyérítési időszakban inkább récéznek, ludaznak, vaddisznóznak, rókáznak (nem csak úgy) és egyéb vadakat selejteznek, etetik a vadat, alaposan el vannak foglalva. Nem egyszerű.

A gyérítésénél szóba jöhet a kisgolyós fegyver és a sörétes puska. Vizivad esetén az ólomsörét általánosan be van tiltva, nincs ez máshogyan a kárókatona esetén sem. Ehelyett kerámia, acél, milliomosok esetén vanádium sörétet lehet használni. A gyérítés gyakorlatáról a fenti, Pelsológia blogbejegyzés ad részletes leírást. A lényeg: nem megoldhatatlan.

A jogszabályból látszik, hogy egyes vizeknél (ilyen az index cikkben szereplő Natura 2000 alá tartozó Közép-Tisza) zöldhatósági engedélyt kell beszerezni. A hatóság ilyenkor a területen előforduló egyéb élőlények természetvédelmi érdekét figyelembe véve adja meg az engedélyt (vagy elutasítja, ha nem egyeztethető össze). Az engedélyben adott esetben szerepelnek a fegyverhasználatra vonatkozó kitételek. Ebből a szempontból nem tiszta az index cikk, hiszen acélsörétes 22-es puska ugyan van, de ezt nem szokás itthon használni vadászatra, legfeljebb patkányra jelent veszélyt (itt megtekinthető, miről írok, bár ez inkább ólomsörétnek néz ki). Vagy normál sörétes fegyver (12-20-as méretben, jellemzően a 12-es kormorán esetében és általában acélsörétes vizivad vadászatnál), vagy 22-es golyós puska (a 22 itt mást jelent, mint a sörétes számozása!) alkalmas vizivad vadászatra. A golyós puska inkább a vízen úszó madarakra használható, repülő madárra lövöldözni vele nem igazán szabad (jogszabályban szereplő vadászat rendjének megsértése nélkül kitétel), mert a cél tévesztő golyó messzire mehet, balesetet okozhat.

Ja, és még valami: az indexes cikk címével ellentétben nem fenyeget kormorán invázió. A megkésett tavasz miatt az országban tartózkodó madarak jelentős része talán még nem a fészkelő állomány, illetve télen nem a fészkelők tartózkodnak itt javarészt. A hatóság ezért is tudott engedélyt hosszabbítani. A mostanában fészkelésbe kezdőket viszont öngyilkosság lenne elkezdeni aprítani, főleg 2 hónap múlva. Ennek az lenne az eredménye, hogy a kolóniák új helyeket keresnének maguknak, jó eséllyel nem túl messze az eredeti teleptől, csak adott esetben sokkal több helyszínen, megsokszorozva a növekedési lehetőségeiket. Na, akkor fenyegetne az invázió.

2 komment

Címkék: horgász vadász eu természetvédelem kormorán halászat natura 2000

A bejegyzés trackback címe:

https://avvan.blog.hu/api/trackback/id/tr685204074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willyfog67 2013.04.08. 20:01:45

A Fehérvízi telep akkor alakult ki, amikor a kis-balatonit megpiszkálták. Ez a mi tógazdaságunkat annyiban érinti, hogy a 35 km-es táv lerövidült 10 km-re...:-(((
Vadászata abban az esetben lenne igazán kívánatos a vadászok számára, ha a tógazda kartonszám juttatna nekik patront.

Adrian Mole 2013.04.09. 13:26:50

@Willyfog67:
Köszönöm a méltatást odaát!
Igen, a lőszerjuttatásnak ráadásul vannak előzményei, korábban "dúvadért" patron járt mezőőrnek, egyéb puskás embernek. Egyáltalán nem azt mondom, hogy régebben minden jobb volt (annak az időszaknak vannak nagyon rossz, máig ható következményei), de a jó gyakorlathoz nem árt visszanyúlni.
süti beállítások módosítása