HTML

Az van

hogy megpróbálom. Reakciók, vélemények, főleg magamnak. Közben http://amtitkosvergodese.tumblr.com/

Friss topikok

  • Adrian Mole: @Willyfog67: Köszönöm a méltatást odaát! Igen, a lőszerjuttatásnak ráadásul vannak előzményei, ko... (2013.04.09. 13:26) Kormorán
  • Adrian Mole: Nohát, mennyi kedves komment! Köszönöm! Mivel távollétemben alaposan körbe is lett járva a téma, c... (2012.07.26. 21:49) MÁV: WTF?
  • Adrian Mole: @tisztakéz: dátum? (2012.04.15. 15:28) A Köztársaság elnöke
  • Adrian Mole: Na, mit mondtam: www.mno.hu/portal/705954 (2010.04.08. 21:37) Lista
  • vagyok, aki vagyok...: énegyelőre inkább pozitív dolgokkal találkozom, csak éppen nagyon kevéssel. mintha nem is nagyon l... (2010.02.28. 09:52) Hibás LMP mém FAQ

Linkblog

Akác

2014.05.05. 10:53 Adrian Mole

Nem fogom elkezdeni az egész sztorit az elejétől, nagyon jó összefoglalók vannak például itt, itt vagy itt. A megoldási javaslatokról a Viridis blog hoz nagyon jó sorozatot (befejező részt linkeltem csak).

Amiért írok, az az, hogy múlt hét előtti héten zajlott a Zöld Szervezetek Orszgos Találkozója (összes hazai zöld szervezet seregszemle és tanácskozás, amolyan zöld civil parlament), aminek az akáccal kapcsolatos állásfoglalását szeretném terjeszteni.

Erdeink jövőjéről

A természet védelme, erdeink megőrzése és jövőben kívánatos kezelése érdekében a Környezet és Természetvédő szervezetek az előző években elfogadott állásfoglalásaikhoz hasonlóan felkérik az Országgyűlést, a Kormányt, az illetékes hivatalokat, intézményeket és szervezeteket az alábbi szempontok és javaslatok figyelembe vételére, illetve a szükséges intézkedések megtételére.

Fenntartva a XXIII. Országos Találkozója állásfoglalásában foglaltakat, jelen állásfoglalásunkban az alábbi témák fontosságát hangsúlyozzuk:

1. Erdeink természetességének védelme

Az elmúlt évek erdészeti politikájában különösen fontos eredménynek tartjuk az erdők természetességének javítását szolgáló intézkedéseket, különösen a nem-vágásos üzemmódok szélesebb körű alkalmazását. Nem tartjuk elfogadhatónak a törvény hatályának bizonyos szempontok szerinti szűkítését (pl. erdőtervezési körzetek, erdőtípusok, domborzati típusok szerint). Egyúttal fontosnak tartjuk a folyamatos erdőborítást biztosító módszerekkel kapcsolatos szakmai tapasztalatok, problémák nyilvánosságra hozatalát, és széles körű megvitatását.

2. Nemzeti parki övezeti rendszer kialakítása

Az erdőgazdálkodással nem érintett erdőterületek kiemelt lehetőséget biztosítanak a nemzeti örökség részét képező természeti értékek megőrzésére és az erdőkkel kapcsolatos kutatás, ismeretterjesztés számára.

Szükségesnek tartjuk a faanyagtermelésből kivont erdők területének gyarapítását, különös tekintettel a nemzeti parkok természeti övezeteinek kialakítására. Üdvözöljük a kormányzat azon törekvését, amely kiemelt célul tűzte ki az övezeti rendszer valamennyi nemzeti parkban való bevezetését. Szorgalmazzuk a közel két évtizede húzódó folyamat mielőbbi befejezését.

3. A fehér akác ésszerű alkalmazásának szabályozása

A széleskörű szakmai egyeztetési folyamat eredményeként kialakított, előremutató jogszabályok jelenleg megfelelő kereteket adnak az őshonos fafajokból álló erdők védelméhez, és az idegenhonos fafajok alkalmazásának ésszerű korlátozásához. Tiltakozunk azon törekvések ellen, amelyek a fehér akác korlátlan alkalmazását szorgalmazzák az erdőtelepítésekben, a felújításokban és az erdőtörvény hatálya alá nem eső területeken.

Érvényt kell szerezni a természetvédelmi törvény azon rendelkezésének, amely védett területeken az erdőfelújításokban csak őshonos fafajok alkalmazását teszi lehetővé. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy védett és fokozottan védett területeken akác telepítésére kerülhessen sor. Ahol erdészeti vagy természetvédelmi szempontból nem kívánatos az akác fenntartása, ott annak kiváltásához támogatást szükséges biztosítani, különösen a Natura 2000 hálózatba tartozó területeken.

A fehér akác és az egyéb intenzíven terjedő idegenhonos fafajok spontán terjedésükkel több száz ezer hektáron veszélyeztetik a Kárpát-medence természeti örökségét, amely jelentős nemzetgazdasági kárt okoz. Szükségesnek tartjuk azon jogszabályok kidolgozását, amelyek biztosítják e folyamat visszaszorítását.

Az elmúlt hónapokban komoly hisztériakeltés zajlott a fehér akác körül. Ez ügyben jelentős felelősség terheli azon közszereplőket, közintézmény-vezetőket, szakembereket, akik a tények egyoldalú bemutatásával a szakmai alapoktól elrugaszkodva félretájékoztatták a közvéleményt. Javasoljuk, hogy a jövőben az idegenhonos fafajok alkalmazásának szabályai szakmai keretek között kerüljenek megvitatásra.

Az akác nemzetgazdasági jelentőségére tekintettel az európai uniós szabályokat úgy kell megalkotni, hogy azok a sajátos magyarországi helyzetet figyelembe vegyék, és alapjaiban ne lehetetlenítsék el a fehér akáccal való ésszerű gazdálkodást.

 

 

 

 Update: Íme, miért fontos a fenti állásfoglalás. Kettő-az-egyben: a hisztéria és az ostobaság mementója.

Szólj hozzá!

Címkék: erdő természetvédelem akác natura 2000 bítlisz

A bejegyzés trackback címe:

https://avvan.blog.hu/api/trackback/id/tr656119725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása