HTML

Az van

hogy megpróbálom. Reakciók, vélemények, főleg magamnak. Közben http://amtitkosvergodese.tumblr.com/

Friss topikok

  • Adrian Mole: @Willyfog67: Köszönöm a méltatást odaát! Igen, a lőszerjuttatásnak ráadásul vannak előzményei, ko... (2013.04.09. 13:26) Kormorán
  • Adrian Mole: Nohát, mennyi kedves komment! Köszönöm! Mivel távollétemben alaposan körbe is lett járva a téma, c... (2012.07.26. 21:49) MÁV: WTF?
  • Adrian Mole: @tisztakéz: dátum? (2012.04.15. 15:28) A Köztársaság elnöke
  • Adrian Mole: Na, mit mondtam: www.mno.hu/portal/705954 (2010.04.08. 21:37) Lista
  • vagyok, aki vagyok...: énegyelőre inkább pozitív dolgokkal találkozom, csak éppen nagyon kevéssel. mintha nem is nagyon l... (2010.02.28. 09:52) Hibás LMP mém FAQ

Linkblog

Vörösiszap még mindig

2010.10.09. 01:36 Adrian Mole

 

Olyan írást még nem láttam a katasztrófáról, ami az érintett ökoszisztéma szolgáltatásokról szólna. Akit érdekelne a fogalom, annak ajánlom az "ecosystem services" kifejezésre rákeresést a Google-ban vagy egyéb, szimpatikus keresőben.

Ilyen ökoszisztéma szolgáltatások például:

  • a talaj adszorpciós képessége - a kiömlött anyagok jelentős részét a talaj megkötötte. Ez nyilván kárként jelentkezik, de érdemes abba belegondolni, hogy ha nem kötődik meg az egymillió köbméter anyag jelentős része az érintett talajokon, az érintett települések és további ökoszisztéma szolgáltatók (például a különféle vízfolyások) ennél jelentősebb kárt szenvedhettek volna. A talaj ökoszisztéma szolgáltatás, hiszen fizikai, kémiai és jelentős részben biológiai folyamatai révén nem csak termőföldet biztosít (ez is egy szolgáltatás, amit a társadalom ritkán realizál), hanem jelentős aktív felszíne (és nem csak a talajfelszíne, de a beszivárgó anyagok miatt a fizikailag, kémiailag aktív felszíne) miatt szűrő és közömbösítő reakcióközeg. Most ezeket helyre kell állítani azokon a területeken, ahol a vörösiszap van, nem kis pénzért.
  • a vízfolyások hígító, pufferoló és szállító képessége - az nem kérdés, hogy a víz körforgalmat jelentős részben a bioszféra tartja fent. Ez a vízkörforgalom a biológiai sokféleségtől függő hatékonyságú. Az a képesség, hogy a zagy el tudott távozni a vízfolyásokban, azokban hígítódott, pufferelődött felbecsülhetetlen fontosságú a jelen körülmények között. Igen, közben a vízfolyások kipusztultak, és ennek is lesz költsége. Hogy ha meg akarjuk érteni ennek a fontosságát és ezen ökoszisztéma szolgáltatások mibenlétét, pontos árát, gondoljunk abba bele, hogy a Duna felhígította, kvázi közömbösítette a lúgot. Amennyiben a Duna már terhelve lett volna egyéb szennyezésekkel, főképpen lúggal (tehát már használatban lett volna ez a szolgáltatás), akkor az egyéb erőforrások és szolgáltatások olyan kárt szenvedtek volna, ami majdnem helyreállíthatatlan. Gondoljunk csak két dologra: a halakra és az ivóvízbázisra.
  • indikáló hatás - amennyiben több figyelmet tudtunk volna fordítani a tározó/ülepítő által valószínűleg környezetbe eregetett csurgalékvizek megfelelő ökológiai komponensekre (az úgynevezett indikátor fajokra) gyakorolt hatására, akkor megfigyelhető lett volna jó néhány olyan változás, ami a katasztrófa bekövetkeztét, a cselekvési kényszert jelezték volna. Kár, hogy nem figyeltünk erre, pedig ez egy olyan szolgáltatás, ami ingyen van, "csak" a tudásunk kell hozzá. Persze, most ezek az indikátorfajok is kihaltak, jelenleg komoly pénzekért kell kémiai vizsgálatokat végezni, valamint hosszabb távon az oda való fajok visszatelepülését segíteni.

Nagy kérdés, hogy a fent említett szolgáltatásoknak milyen ára van, különösen annak fényében, hogy ezek közül jó néhányat helyre kell most állítani - adott esetben elég jól behatárolható összegből. Jó lenne, ha oda tudnánk figyelni ezekre a szolgáltatásokra akkor is, ha nincs katasztrófa, illetve minél inkább ezekre a (korlátozottan) megújuló szolgáltatásokra alapoznánk tudatosan az életünket.

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: vörösiszap bioszlecke

A bejegyzés trackback címe:

https://avvan.blog.hu/api/trackback/id/tr352357458

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vörösiszap: húsz éve benne vagyunk 2010.10.09. 18:27:28

Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban? (Fotó: Varga György/MTI) Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi egy akkora katasztrófa után, mint az ajkai timföldgyár vörö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása