HTML

Az van

hogy megpróbálom. Reakciók, vélemények, főleg magamnak. Közben http://amtitkosvergodese.tumblr.com/

Friss topikok

  • Adrian Mole: @Willyfog67: Köszönöm a méltatást odaát! Igen, a lőszerjuttatásnak ráadásul vannak előzményei, ko... (2013.04.09. 13:26) Kormorán
  • Adrian Mole: Nohát, mennyi kedves komment! Köszönöm! Mivel távollétemben alaposan körbe is lett járva a téma, c... (2012.07.26. 21:49) MÁV: WTF?
  • Adrian Mole: @tisztakéz: dátum? (2012.04.15. 15:28) A Köztársaság elnöke
  • Adrian Mole: Na, mit mondtam: www.mno.hu/portal/705954 (2010.04.08. 21:37) Lista
  • vagyok, aki vagyok...: énegyelőre inkább pozitív dolgokkal találkozom, csak éppen nagyon kevéssel. mintha nem is nagyon l... (2010.02.28. 09:52) Hibás LMP mém FAQ

Linkblog

Marha

2010.01.30. 18:46 Adrian Mole

És most valami egészen más. Feltettem főni egy marhahúslevest. Kedvenc gasztroblogom megemlékezett már a szürkemarháról (száraz húsa nem sztéknek való, pörköltnek viszont ideális), de az egyik legjobb felhasználási módját nem említették. Mivel többször dicsérték a levesem (szembe és hátam mögött is), dokumentálom a mostanit.

Egyik legjobb alapanyag a szürkemarha nyaka. Semleges ízű olajat forrósítok (egy evőkanálnyi megteszi) nagy fazékban. Rádobom az egyben lévő koloncot, minden oldalát megpirkálom. Nem kell pirosra sütni, de fehéredjen ki. Ha van csont, az is kap egy kis kezelést, főleg, ha húsos. Velőscsonttal vigyázni, nehogy idő előtt kiessen a velő! Felöntöm hideg vízzel, sózom (csak körülbelül és inkább kevesebbet, a lényeg, hogy főzés közben átjárja a húst, a végén kell beállítani a végleges sósságot). Jöhetnek a fűszerek. Ami nem marad ki: egész vöröshagyma (tönkjétől, hibáktól megfosztva, de lehetőség szerint héjastul), néhány gerezd fokhagyma, egészbors (mostanában zöldborsot használok, enyhébb, de nagyon jó ízt ad), kakukkfű. Ami még jöhet bele: kis babérlevél (nem szabad, hogy domináljon az íze, csak a háttérbe kell), szárított zellerlevél, lestyán, egy-két szem szegfűszeg (főleg öregebb és zsírosabb marhához nagyon jól kiegészíti az esetleges faggyúízt) és kedvencem, a szárított gomba (legjobb pár szelet vargánya, de attól is jobb néhány trombitagomba).

Habozni néha szoktam (főleg, ha több zsír jön le róla, mint szeretném, ekkor a fűszereket ez után érdemes belerakni), néha nem. A szokásos, éppen gyöngyözzön lángon kell főzni. Minél nagyobb a kolonc, annál többet (3-4 óra elég szokott lenni extrém esetben is).

Zöldségezés (fehér és sárgarépa, zeller, ha lehet zölddel együtt, egy szem krumpli, vagy több, ha sikerült elsózni (töményedik a leves főzés közben!), karalábé és a lényeg, kelkáposzta, minden a lehető legnagyobb darabban, a könnyű kezelés miatt), nyugodtan lehet akkor, amikor már teljesen puha a hús. Nem szoktam a zöldségeket vajpuhára főzni, ha a zellerbe bele lehet tolni a hústűt egy határozott mozdulattal, az már jó.

Szűrés, alkatrész szétválogatás, levesbetét főzés, és kész. A leves orvosság, a hús tormával vagy sóskával, illetve az esetleges velő piritóson dőzs.

Szólj hozzá!

Címkék: leves howto gasztronómia marha

A bejegyzés trackback címe:

https://avvan.blog.hu/api/trackback/id/tr211715334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása